Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 13.08.2015

Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków

Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni.

Marcin Koch, kucharz i bloger, przekonuje, że foodpairing nie jest zagryzaniem jednego produktu innym, pozornie niepasującym.

- Nie jest to pomidor, który po prostu leży na pomarańczy, chodzi o to, żeby ugotować te pomidory w pomarańczach, na małym ogniu - wyjaśnia. Dodaje też, że foodpairing to zajęcie nie tylko dla zawodowych kucharzy. - Konfitura z brzoskwiń i lawnendy to rzeczywiście wyższy poziom zaangażowania, ale potrzeba nie tyle wiedzy, co pasji i chęci - zapewnia.

W audycji podajemy przepis na danie z kaszanki, ryżu i owoców nasturcji, wyjaśniamy, dlaczego nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem i prezentujemy zasady diety rozdzielnej.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 13.08.2015

Godzina emisji: 9.00

mg/kul