Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Michał Czyżewski 05.02.2016

Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków

W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi.

Nie jesteśmy dziś w stanie określić dokładnie jadłospisu bardzo dawnych epok. – Dzięki badaniom archeologicznym wiemy jednak, że człowiek jadał przede wszystkim rośliny, czyli warzywa, owoce, orzechy, nasiona i grzyby. Dużą część diety stanowiło ponadto mięso zwierząt i ryb – mówiła dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Ekspertkę pytaliśmy ponadto o to, czy ludzie pierwotni stosowali podział na śniadanie, obiad i kolację, oraz jak wyglądały te posiłki. Zastanawialiśmy się też nad tym, czy w prehistoryczna dieta była zdrowa. W końcu średnia wieku wynosiła wówczas około 20 lat...

***

Autor materiału: Maciej Oswald

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyczka kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia)

Data emisji: 5.02.2016

Godzina emisji: 11.40

Materiał został wyemitowany w audycji "Nawiedzeni".

mc/kd