Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 29.10.2015

Dynia i jej wszystkie tajemnice

Z twardej skóry dyni można zrobić lampion Halloween, a z wydrążonego miąższu - zupę, ciasto albo placuszki. To ostatni moment, by skorzystać z dobrodziejstw tego warzywa.
Posłuchaj
  • Zdradzamy sekrety dyni i odwiedzamy farmę tego warzywa (Się mówi/Czwórka)
Czytaj także

Jeszcze do listopada trwa sezon na dynię. Nasza reporterka wybrała się na plantację tego warzywa, żeby sprawdzić, jak się je hoduje i które odmiany są najlepsze.

- W tej chwili sprzedajemy głównie dynie Halloween, mocno pomarańczowe, w rozmiarze 5-10 kg. Ale mamy też my dynię nazywaną kołem od traktoru lub prowansalską. U nas jest ona mała, ale w cieplejszych klimatach rzeczywiście dorasta do rozmiarów kół od traktorów. Mamy też dynię masłową, która ma kształt wydłużonej gruszki i posmak orzechowy, a także dynie ozdobne - mówi Krzysztof Chojnacki, właściciel farmy dyni w Powsinie pod Warszawą.

Z audycji dowiecie się, ile ważyła największa dynia świata i w jakich kolorach występuje to warzywo. Wyjaśniamy też, jak odróżnić dynię ozdobną od jadalnej.

***

Przygotowała: Justyna Tylczyńska

Data emisji: 28.10.2015

Godzina emisji: 15.20

Materiał wyemitowano w audycji Się mówi.

mg/kd