Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 26.07.2014

Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy

Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania.
KarczochKarczochWikipedia/Julo

O przepis na przygotowanie karczocha Anna Popek poprosiła Janusza Mizerę, restauratora, właściciela restauracji z kuchnią włoską. Gość audycji "Smaki zdrowia" wyjaśnia, że karczoch to część pąka kwiatu, który zrywa się jeszcze przed rozwinięciem i można to robić od sierpnia do pierwszych przymrozków. Do jedzenia nadaje się środek kwiatu po usunięciu twardych płatków zewnętrznych.
Karczoch nadaje się do gotowania, zalewania oliwa, do marynowania. Janusz Mizera poleca karczocha z puree ziemniaczanym i podaje sposób przygotowania tej potrawy. Karczochy mogą spokojnie jeść chorzy na cukrzycę, bo mają one cukier - inulinę tolerowany w ich schorzeniu.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)