- Dzieci w szkole przebywają teraz bardzo długo, co znaczy, że wszystkie podstawowe posiłki spożywają na terenie szkoły. Aktywność fizyczna większości ogranicza się do lekcji wychowania fizycznego. W domu trenują kciuki przy grach komputerowych - podkreśla Danuta Kozakiewicz, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 103 w Warszawie. Jej placówka wprowadziła tzw. przerwy śniadaniowe, w czasie których dzieci jedzą drugie śniadanie wraz z nauczycielami, którzy obserwują co dziecko przynosi jako posiłek, tłumaczą i doradzają. Na początku, jako drugie śniadanie dzieci przynosiły wysokokaloryczne produkty. Z czasem coraz więcej jest warzyw.
W programie rozmawialiśmy także o tym, jak właściwie pielęgnować skórę, by jak najdłużej pozostała w dobrej formie oraz o odmiennym sposobie chorowania u osób starszych. Nie zabrakło też "Wiadomości Naukowych" przygotowanych przez Katarzynę Kobylecką.
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Dziennikarze: Katarzyna Kobylecka
Goście: Joanna Jaczewska-Szyc (Instytut Żywności i Żywienia) , Danuta Kozakiewicz Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 103 w Warszawie, Anna Pura (dermatolog), dr Elżbieta Kozak-Szkopek (wojewódzka konsultantka w dziedzinie geriatrii)
Data emisji: 26.05.2016
Godzina emisji: 20.10
ab/gs