Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 23.01.2018

Dieta mięsna kontra weganizm. Co wybrać?

- To, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, bądź całkowicie z niego rezygnuje, wynika z wzrostu naszej świadomości żywieniowej. To także moda na bycie fit i wpływ osób znanych, które często także stosują diety bezmięsne - tłumaczyły dietetyk Katarzyna Zadka i Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg.
Posłuchaj
  • Jak wprowadzić do swojego życia dietę bezmięsną? Jaki wpływ na środowisko ma spożywanie mięsa w nadmiarze? (Czat Czwórki)
Czytaj także

owoce kobieta 1200.jpg
Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Przemysłowa produkcja mięsa to jedna z głównych przyczyn obecnych zmian klimatycznych, a WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia umieściła czerwone mięso na drugim miejscu na liście produktów, mogących powodować nowotwory. - Mięso przetworzone, czyli wędliny, parówki, pasztety, jest w grupie produktów, które na pewno wpływają na rozwój komórek rakowych - podkreślała Katarzyna Zadka. - Dlatego dieta, która opiera się na jedzeniu mięsa pięć razy dziennie z pewnością nie jest korzystna dla naszego zdrowia - tłumaczyła ekspertka.

Kim są reduktorianie i fleksitarianie? Jak zbilansować swoją dietę, gdy zaczynamy przygodę z weganizmem? Czy przyszłość zmusi nas do przejścia z diety mięsnej na wegańską? Jakie są skutki i wpływ na organizm człowieka tych skrajnie różnych sposobów odżywiania? O tym dyskutowaliśmy w Czwórce. A czy dieta bezmięsna może być z powodzeniem stosowana również przez sportowców i osoby prowadzące aktywny tryb życia? To sprawdzał Michał Piwowarek w rozmowie z autorem bloga "Muły i Brokuły", trenerem personalnym Szymonem Urbanem.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Dominika Klimek

Goście: Joanna Lotkowska (fundacja ProVeg Polska), Katarzyna Zadka (dietetyk)

Data emisji: 23.01.2018

Godzina emisji: 15.10

kd