Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 02.01.2019

Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia

- Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. 
Posłuchaj
  • Kucharz Michał Kępiński opowiada o kiszeniu i książce "Sztuka fermentacji" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

shutterstock jedzienie kuchnia potrawa drewno 1200.jpg
Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz

- Codziennie w naszej diecie znajdziemy produkty sfermentowane - kefir, chleb, sery, dojrzewające wędliny. Kiszona kapusta, ogórki, zakwasy na żur czy barszcz czerwony to produkty, które zna każdy - mówi ekspert w rozmowie z Michałem Piwowarkiem. 

Jeśli jednak ktoś nie ma pojęcia o kiszeniu, a chciałby się tym zająć, Michał Kępiński poleca biblię kiszenia czyli książkę "Sztuka fermentacji" Sandora Katza. W tej publikacji można znaleźć wszystko, od podstaw z kiszenia warzyw, owoców po kiszenie chleba czy wędlin. 

- Ciekawym pomysłem jest np. kiszenie kwiatów, po to by uzyskać inny smak - mówi kulinarny ekspert. A jak najprościej coś ukisić? Czy kiszonki domowe są takie same jak te ze sklepu? O tym w materiale z audycji "Pierwsze słyszę". 


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Data emisji: 2.01.2019

Godzina emisji: 7.15

pj/kd