Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 22.02.2019

Co siedzi w pączku? I jak go zrobić?

Do tłustego czwartku zostało kilka dni. To czas by nauczyć się robić pączki, by nie kupować tych pełnych konserwantów, emulgatorów i polepszaczy smaku. 
Posłuchaj
  • Co znajduje się w składzie pączków za złotówkę i czemu lepiej ich unikać? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Jak zrobić pyszne pączki w domu? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Czytaj także

- Klasyczny pączek to mąka, jajka, duża ilość cukru i tłuszcz - mówi dietetyk Hanna Stolińska Fiedorowicz. - Niestety coraz częściej w ich składzie znajdujemy masę jajeczną, margaryny, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, regulatory kwasowości, barwniki , syrop glukozowy czy skrobię modyfikowana. Warto zrezygnować z pączka za złotówkę, a usmażyć je samodzielnie w domu, lub kupić w dobrej małej cukierni - dodaje. 

Kuba Marcinowicz zwraca też uwagę, że dziś większość pączków dostępnych na rynku ma pewien mankament - są nabijane sztycą, masa różana nie jest zawijana w ciasto przed smażeniem. 

Najlepsze pączki to oczywiście te domowe. Ich smak jest niepowtarzalny, są ciepłe i świeże. Kucharz, Bartek Adamski na naszej antenie zdradza jak krok po kroku je wykonać. Co będzie nam potrzebne? I czy warto je smażyć na smalcu? O tym w załączonym materiale. 

***

kotek z hebelkowa karmniki 1200.jpg
Budujemy karmnik dla ptaków >>>

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 22.02.2019

Godzina emisji: 7.35, 8.41

pj/kul