Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 15.12.2010

Wino i piwo ukryte w obiedzie

Alkohole są doskonałym dodatkiem do potraw nie tylko jako trunki, także jako przyprawy, kiedy doskonale wydobywają ukryte smaczki. Doskonale pasują np. do korzennej karkówki w sosie miodowo-piwnym.
Korzenna karkówka w sosieKorzenna karkówka w sosie źr. KAMIS

Niezbędne składniki:

  • 1 schab karkowy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml piwa
  • 70 ml miodu
  • olej

Przyprawy KAMIS:

  • Marynata korzenna do mięs i drobiu
  • ½ opakowania Goździków
  • 6-8 owoców Kardamonu Specialite
  • Sól morska w młynku
  • Pieprz czarny w młynku

Ilość: dla 6-8 osób

Czas przygotowania: 120 minut + czas marynowania

Karkówkę natrzeć marynatą korzenną, naszpikować goździkami, posmarować olejem. Odstawić na 24 godziny, cebulę pokroić w piórka, włożyć razem z karkówką do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec w 165˚C około 100 minut podlewając wodą.

Sos uzyskany podczas pieczenia przelać do rondelka, dodać czerwone wino, miód, piwo, ziarenka z owoców kardamonu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, zagęścić zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrojoną na cienkie plastry karkówkę podawać z sosem.

Smacznego!

(gs)