03:01 2020_08_05-10-41-51_Kuchnia_z_jajem.mp3 Pyszne i uniwersalne. Przepis na idealne naleśniki (Kuchnia z jajem/Trójka)
Pierwsze naleśniki usmażyli podobno Rzymianie. Sami Włosi twierdzą, że rozpowszechnili je legioniści lub Katarzyna Medycejska, która, wychodząc za króla Francji, zabrała przepis ze sobą. Inni twierdzą, że naleśniki powstały w Chinach w IV wieku p.n.e. i były przyrządzane z ciasta ryżowego.
Naleśniki z mąką ryżową Foto: shutterstock.com/Andrei David Stock
– Do naleśników na słodko i na słono polecam jeden produkt, czyli twaróg. Można przygotować twaróg z pieprzem, cebulką i dodać troszeczkę niebieskiego sera – mówi Gaja Kuroń, która jednak zdecydowała się przynieść do Trójkowego studia wersję na słodko. – Do twarogu dodałam odrobinę wanilii, dodałam cukier, śmietanę i żółtko. Możemy dodać dżem lub sezonowe owoce, np. borówkę amerykańską – doradza.
Sekret dobrego naleśnika
– Oprócz tego, że daję mąkę, jajko, mleko, szczyptę soli, to dodaję jeszcze pół szklanki wody gazowej. To mój sekret. Wtedy są cienkie i zarazem puszyste. Ważne, żeby ciasto nie było zbyt gęste, bo naleśnik będzie ciężki. Jeżeli ciasto będzie miało konsystencję lejącej się śmietany, będzie idealnie! – wyjaśnia szefowa kuchni.
Przepis na idealne naleśniki Jaśka Kuronia | KUROŃ.TV/KUROŃ.TV
***
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 5.07.2020
Godzina emisji: 10.41
kr