02:51 2020_08_26-10-16-20_Kuchnia_z_jajem.mp3 Na Trójkowym stole ze śliwką w roli głównej (Kuchnia z jajem/Trójka)
Śliwki są nazywane rozweselającymi owocami. Starożytni Rzymianie grzebali zmarłych z całym zapasem śliwek, co miało chronić ich przed pośmiertnym smutkiem i zapewnić godziwy posiłek w zaświatach. W XIX suszone śliwki kroiło się na pół, posypywało pieprzem i przykładało do bolącego zęba.
Dziś wiemy, że śliwki poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy, mają zbawienny wpływ na perystaltykę jelit i regulują procesy krzepnięcia krwi. Poza tym niski, wynoszący 24, indeks glikemiczny pozwala na bezpieczne spożywanie śliwek także przez osoby chorujące na cukrzycę.
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Tatyana Berkovich
Na słodko i na słono
Nadaje się zarówno do dań słodkich (chociażby ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką), jak i potraw mięsnych takich jak bigos, pieczeń czy śliwka w boczku, którą można położyć na pieczywie. Właśnie to ostatnie Gabrieli Darmetko przyrządziła Gaja Kuroń.
Kanapka ze śliwką w boczku – jak przyrządzić?
Na rozgrzanej patelni grillowej kładziemy przekrojoną bagietkę, plastry boczku oraz śliwkę. Następnie na pieczywie układamy przyrumienioną śliwkę i boczek, a na to kruszymy ser pleśniowy. Gotowe!
– Każdy zna ją z grilla i innych imprez, bo można wrzucić ją do piekarnika. Obłęd! – zachwyca się Trójkowa znawczyni kuchni.
Gniazdka boczkowe ze śliwkami - Video-kuchnia.pl/VideoKuchnia.pl
***
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 26.08.2020
Godzina emisji: 10.16
kr