Trwa sezon na śliwki. Co można z nich przygotować? Węgierki, mirabelki, renklody - to kilka odmian śliwek, które właśnie teraz mamy szansę jeść, bo w całej Polsce trwa śliwkobranie. Co można z nich przyrządzić? To między innymi ciasta czy powidła. A co dawniej z nich gotowano i pieczono? O starszych i nowszych przepisach opowiedziała blogerka kulinarna Joanna Grabowska. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska owoce jedzenie
Dzień Polskiej Żywności. "Jest zdrowa i bezpieczna" - Rolnictwo to biznes obarczony sporym ryzykiem, a nasza żywność ma za granicą opinię zdrowej i bezpiecznej - mówił w Polskim Radiu 24 Andrzej Gantner z Polskiej Federacja Producentów Żywności Związku Pracodawców. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 owoce żywność dieta jabłka grójeckie rolnictwo Marta Hoppe eksport
Surowe, suszone i w przetworach. Jakie właściwości mają śliwki? Jesień to sezon na warzywa i owoce. Wśród nich m.in. śliwki. I choć w sklepach i na targach wciąż są dostępne, to warto pamiętać, że z tygodnia na tydzień będzie ich coraz mniej. Dlatego warto pomyśleć o zrobieniu zapasów i przygotowaniu przetworów. Śliwki to bowiem nie tylko doskonały smak, ale również liczne właściwości zdrowotne. Zobacz więcej na temat: owoce jesień zdrowie
Jesienny kompot ze śliwek w "Poranku" PR Dzieciom Węgierka, Renkloda, Mirabelka, Stanley, Opal, Królowa Wiktoria... to tylko niektóre z odmian śliwek. Wiedzieliście, że jest ich ponad 6000? To właśnie wybór odpowiednich śliwek sprawia, że jesienny kompot jest nie tylko pyszny, ale także różnorodny i bogaty. W jutrzejszym Poranku przyjrzymy się bliżej śliwkom i dowiemy się, jakie przysmaki mogą powstać z ich udziałem. Zobacz więcej na temat: Poranek Polskiego Radia Dzieciom Martyna Chuderska radio dla dzieci
Co ma do zaoferowania polska śliwka? Początek września to doskonały czas dla amatorów owoców, a zwłaszcza śliwek. Właśnie zaczyna się sezon, który potrwa dobrych kilka tygodni. O tym, jakie korzyści daje nam ich jedzenie opowiada dietetyk Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Kuba Marcinowicz kuchnia owoce przepisy kulinarne Czwórka STYL ŻYCIA
Śliwka w boczku na dobry początek jesieni – Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Ogromne starty rolników. Jak walczyć z kataklizmami? - To nie był grad, to był kataklizm - mówił o zjawisku z Szydłowa na antenie radiowej Jedynki poseł Porozumienia Michał Cieślak. W "Debacie Jedynki" brali również udział: wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski, poseł PSL Mirosław Maliszewski oraz polityk SLD Cezary Olejniczak. Zobacz więcej na temat: POLSKA Antoni Trzmiel rolnictwo
Zdrowe i smaczne. Najlepszy sezon na śliwki Świeże są od lipca do końca października, ale praktycznie można je jeść cały rok, bo smaczne są także suszone i w postaci przetworów. Mowa o śliwkach, których odmian w Polsce mamy prawie 40. I które są bogate w rozmaite witaminy i związki mineralne. Z Alicją Ponder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego rozmawiała w radiowej Jedynce Aleksandra Tycner. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Owoce i warzywa - zdrowie w słoikach Sklepowe półki kuszą dżemami, marynowanymi warzywami, sokami, ale dietetyczka Justyna Marszałkowska przekonuje, że lepiej jest zrobić przetwory samodzielnie. - Ich jakość i wartość odżywcza jest dużo wyższa - mówi. Zobacz więcej na temat: diety Małgorzata Raducha owoce pikle przepisy kulinarne przetwory warzywa zdrowe odżywianie
"S" jak suszone śliwki Koniec października to ostatnia chwila na własnoręczne przygotowanie fantastycznych, suszonych śliwek. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne owoce Smak na tak
„Ś” jak śliwki i „c” jak ciasto Dziś przygotujemy "najłatwiejsze ciasto w świecie, nic a nic się go nie gniecie". Zobacz więcej na temat: desery kulinaria przepisy kulinarne
„Ś” jak śliwka Śliwka śliwce nierówna. Każda ma swoją nazwę, każda inaczej smakuje, każda ma inną porę dojrzewania. Zobacz więcej na temat: kulinaria owoce Smak na tak