Jaja wg dawnych polskich książek kucharskich

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2015 12:25
O przepisach z mniej znanych, niesłusznie zapomnianych kulinarnych źródeł porozmawiamy w "Drodze przez mąkę".
Najstarsze pisanki pochodzą z terenów sumeryjskiej Mezopotamii. Zwyczaj malowania jajek znany był też w czasach cesarstwa rzymskiego
Najstarsze pisanki pochodzą z terenów sumeryjskiej Mezopotamii. Zwyczaj malowania jajek znany był też w czasach cesarstwa rzymskiegoFoto: www.polona.pl/domena publiczna

Ułóż porządnie iaia na patelni wysmarowane masłem: potym weź sardele, oczyść je z ości i zrób siekankę. Posmaruy iaia ubitym masłem i żółtkiem, day na nie siekankę, posyp utartą bułką i poley świeżym masłem. Przed daniem włóż je na chwilę do pieca. Przygotuy pod nie sos cytrynowy lub z pieczarek.

To przepis na "iaia sporządzone angielskim sposobem" z książki "Kucharka doskonała wiedeńska" z 1822 roku. O przepisach z dawnych polskich książek kucharskich, nie tylko z Monatowej, Disslowej czy Ćwierciakiewiczowej, porozmawiamy z Łukaszem Kozakiem z Polony - cyfrowego zbioru Biblioteki Narodowej.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" zapraszamy w sobotę 4.04 w godzinach 11.30-12.00. Program poprowadzi Łukasz Modelski.

bch/jp

Czytaj także

Wielki głód we włoskim raju

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2015 16:00
- Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Świeże jaja od rolnika? Kupując je łamiesz prawo!

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2015 14:00
- Sadowniczka spod Grójca powiedziała mi, że może sprzedać jabłko, ale gdyby je przekroiła, to będzie mieć kłopot - o prawnych problemach z obrotem żywnością w Polsce opowiadała Dorota Nygren.
rozwiń zwiń