Kompozytor i smakosz. Chopin przy stole

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2015 14:21
Co jadał kompozytor na Majorce z George Sand? I czy prawdą jest jego zamiłowanie do mleka? Prześwietlamy smak Chopina.
Fryderyk Chopin wygłaszający toast na rysunku Józefa Szymona Kurowskiego (1809-1851)
Fryderyk Chopin wygłaszający toast na rysunku Józefa Szymona Kurowskiego (1809-1851)Foto: polona.pl/domena publiczna

Dowiemy się także, jak wyglądała słynna kolacja Fryderyka Chopina w Au Rocher de Cancale i w których paryskich restauracjach się stołował. Oraz - jak wygląda menu Chopinowskie we współczesnych, autorskich opracowaniach.

Gośćmi "Drogi przez mąkę" będą: Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka 43, autor wielu słynnych menus Chopinowskich oraz Wojciech Bońkowski, muzykolog i redaktor naczelny portalu Winicjatywa.pl, autor ukazującej się właśnie książki "Chopin gourmet".

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (10.10) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

asz/mc

Czytaj także

1949. Jurorzy nie mogli patrzeć na pianistów

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2015 10:20
– Był to początek ohydy, która miała trwać, jak wiemy, 40 lat – wspominał Jerzy Waldorff ustalone przez komunistów zasady pracy jury podczas IV Konkursu Chopinowskiego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Po I etapie. Konkurs Chopinowski dla odważnych

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2015 10:00
– Uważam, że ten konkurs był na wyjątkowo wysokim poziomie w porównaniu z poprzednimi – mówiła prof. Elżbieta Tarnawska, podsumowując I etap pianistycznych zmagań.
rozwiń zwiń