Nie tylko muzyczne smaki z czasów Chopina

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2016 13:00
Jakie skojarzenia może wywoływać muzyka Fryderyka Chopina, jak ją smakować i... z czym serwować?

"Chopin gourmet"( w tłum. "wykwintny", "wyśmienity") - to tytuł książki Wojciecha Bońkowskiego, w której można znaleźć kilka przepisów i jadłospisów pozwalających odtworzyć smaki z czasów Chopina.

Autor publikacji jest absolwentem Instytutu Muzykologii oraz Katedry Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego, tłumaczem współczesnej literatury włoskiej, jako muzykolog specjalizuje się w historii interpretacji i recepcji twórczości Fryderyka Chopina.

Marcin Majchrowski porozmawia z Wojciechem Bońkowskim o tym, jakie skojarzenia może wywoływać muzyka Fryderyka Chopina, jak ją smakować i z czym serwować. Kto czyni to - w sensie interpretacyjnym - najlepiej i najbliżej chopinowskich ideałów. I dlaczego od sztuki dźwięków jest tak blisko do sztuki kulinarnej...

***

Na audycję "O wszystkim z kulturą" zapraszamy w piątek (19.02) w godz. 18.00-19.00. Program poprowadzi Marcin Majchrowski.

mm/jp

Czytaj także

Ile tuzinów pieczonych ostryg jadał Chopin?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2015 14:00
- Uwielbiał owoce morza. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg - opowiadał Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet".
rozwiń zwiń