Jak smakują kurdle, protyna albo synkof?

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2016 19:58
W kolejnej "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o tym, co jada się w powieściach science-fiction m.in. Stanisława Lema.
Kurdel jako zwierzyna łowna stawia najwyższe wymagania tak walorom osobistym, jak i sprzętowi myśliwego. pisze Stanisław Lem (zdj. ilustracyjne)
"Kurdel jako zwierzyna łowna stawia najwyższe wymagania tak walorom osobistym, jak i sprzętowi myśliwego". pisze Stanisław Lem (zdj. ilustracyjne)Foto: Inari123/deviantart/CC BY-SA 2.0

Nim przyrządzimy potrawę z kurdla, musimy najpierw na niego zapolować. W "Dziennikach gwiazdowych" Lem podaje instrukcję tego skomplikowanego przedsięwzięcia, które wymaga pasty podkładowej, sosu grzybowego, szczypiorku, soli i pieprzu, wreszcie miotełki ryżowej i bomby zegarowej. A wszystko dlatego, że na pokryte niezniszczalnym pancerzem kurdle poluje się... od środka.

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (12.03) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

mc/jp

Czytaj także

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Powstaniec", "Wiercipiętka", "Panie Kochanku". Dzieje polskiej wódki

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2016 13:00
- Nazwy wódek były kierowane do konkretnych grup odbiorców. Niektóre w czasach zaborów podtrzymywały patriotycznego ducha - mówił w Dwójce Adam Łukawski, kolekcjoner tego trunku.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2016 07:00
O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak smakuje jedzenie podane na kartce?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2016 12:00
- Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau.
rozwiń zwiń