Kulinarne strony "Cmentarza w Pradze" Umberto Eco

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2016 17:30
W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o - najbogatszym w twórczości zmarłego badacza i pisarza - źródle do historii kulinarnej.
Fragment okładki polskiego wydania Cmentarza w Pradze Umberto Eco
Fragment okładki polskiego wydania "Cmentarza w Pradze" Umberto EcoFoto: materiały prasowe

Druga połowa wieku XIX, wielkie paryskie restauracje i najsłynniejsze turyńskie kawiarnie. Grand Vefour, Chez Magny, Cafe Anglais, Foyot, Cabaret Pere Lunettes i inne najsłynniejsze paryskie adresy gastronomiczne. Oraz niezliczone przepisy na klasyczne dania, zakamuflowane słynne menu z "Kolacji trzech cesarzy", podroby w sycylijskich tawernach i tanie jadłodajnie dla niezamożnych. Panorama gastronomiczna plus spiskowa teoria dziejów...

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (2.04) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

mc/jp

Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 14:00
Dlaczego lordowskiej rodzinie nie wypada jeść trzydaniowych obiadów? Co się jada na górze, a co na dole domu szlachetnie urodzonych? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 16:10
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzeniowe hity kuchni science fiction

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 13:00
- Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska.
rozwiń zwiń