Od lekarstwa do hulanki. Dzieje polskiej wódki

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2016 15:44
Zapraszamy na rozmowę o rodzajach, gatunkach i historii polskiej wódki z kolekcjonerem tego trunku Adamem Łukawskim.
Według prawa polskiego wódką nazywamy napój, który zawiera minimum 37,5 procent alkoholu (zdj. ilustracyjne)
Według prawa polskiego wódką nazywamy napój, który zawiera minimum 37,5 procent alkoholu (zdj. ilustracyjne)Foto: TRF_Mr_Hyde/flickr/cc by 2.0

W zbiorach Adama Łukawskiego znajdują się etykiety i opakowania polskich nalewek, wódek i likierów z XIX i XX w. Co jeszcze kryje jego kolekcja? O tym wódkowy hobbysta opowie w Dwójce

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (20.02) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

mc/jp

Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zabójczy oddech Mussoliniego

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 13:00
O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń