Jedzenie w teatrze od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2016 18:00
Jak naprawdę wyglądają i co oznaczają kulinaria w spektaklach? O tym porozmawiamy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę".
Posiłki w sztuce teatralnej są prawdziwe czy tylko grają takie? Na zdj. fragment obrazu Franois-Emile Barrauda La Tailleuse de Soupe z 1933 r.
Posiłki w sztuce teatralnej są prawdziwe czy tylko grają takie? Na zdj. fragment obrazu François-Emile Barrauda "La Tailleuse de Soupe" z 1933 r.Foto: Wikimedia Commons/domena publiczna

Whisky z herbaty, kotlet z papier-mâché - o jedzeniu w teatrze porozmawiamy z Jackiem Wakarem, krytykiem teatralnym i dziennikarzem Programu 2 Polskiego Radia.  

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (16.04) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski

jp/mc

Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria TEATR
Czytaj także

Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2016 07:00
O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak smakuje jedzenie podane na kartce?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2016 12:00
- Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzeniowe hity kuchni science fiction

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 13:00
- Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2016 10:00
- To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę.
rozwiń zwiń