Choć hasła związane z ideą slow food są w Polsce coraz bardziej popularne, ich znajomość jest często powierzchowna. Z tej przyczyny w audycji "Droga przez mąkę” pochyliliśmy się nad fundamentalną dla miłośników dobrego jedzenia książką "Slow food. Prawo do smaku" autorstwa Carla Petriniego, założyciela ruchu. Zawiera ona przemyślania i porady, które mają podnieść jakość spożywania pokarmów.
- Ta książka zaczęła się od tego, że Petriniemu przestał smakować jego ulubiony paprykarz, który zwykł spożywać w zaprzyjaźnionej oberży – opowiadał Łukasz Klesyk. – Okazało się, że mięsistą i pachnącą paprykę z Astii zastąpiono tańszą, ale mniej smaczną papryką z Holandii. Co więcej, stało się tak dlatego, że okoliczni rolnicy przerzucili się na hodowlę cebulek tulipanów eksportowanych do Holandii…
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzenie: Łukasz Modelski
Gość: Łukasz Klesyk, dziennikarz kulinarny
Data emisji: 14.02.2015
Godzina emisji: 11.30
bch/jp