"Cmentarz w Pradze" Umberta Eco - erupcja kulinarna i spiskowe teorie

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 12:00
– Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon.
Audio
  • O kulinarnych wątkach "Cmentarza w Pradze" Umberta Eco opowiada Wanda Klenczon (Droga przez mąkę)
Fragment okładki polskiego wydania Cmentarza w Pradze Umberto Eco
Fragment okładki polskiego wydania "Cmentarza w Pradze" Umberto EcoFoto: materiały prasowe

Druga połowa wieku XIX, wielkie paryskie restauracje i najsłynniejsze turyńskie kawiarnie. Niezliczone przepisy na klasyczne dania, zakamuflowane słynne menu z "Kolacji trzech cesarzy", podroby w sycylijskich tawernach i tanie jadłodajnie dla niezamożnych.

Jakie znaczenia kryje ta obecna na kartach "Cmentarza w Pradze" panorama gastronomiczna połączona ze spiskową teorią dziejów? Czy możemy traktować tę powieść jako przewodnik po paryskich restauracjach i kawiarniach? I dlaczego w momentach szczególnego napięcia Simonini, daleki od pozytywnych wzorców bohater książki, mówi: "Teraz powinienem sobie coś dobrego ugotować".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)

Data emisji: 2.04.2016

Godzina emisji: 12.00

jp/kd

Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2015 14:00
Dlaczego lordowskiej rodzinie nie wypada jeść trzydaniowych obiadów? Co się jada na górze, a co na dole domu szlachetnie urodzonych? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 16:10
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzeniowe hity kuchni science fiction

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 13:00
- Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska.
rozwiń zwiń