Choć zdarza się, że na scenie pojawia się prawdziwy alkohol (zwłaszcza za naszą wschodnią granicą), to zwykle jego rolę odgrywają o wiele mniej wyskokowe trunki. Herbata, gdyby nie pieniła się podczas nalewania, stanowiłaby znakomitą imitację whisky - najczęściej pojawiającego się na scenie napoju wysokoprocentowego. Nowa dramaturgia rosyjska stawia raczej na czystą wódkę i bimber, wciąż zwykle zastępowany zwykła wodą. Poważniejsze wyzwanie stanowi natomiast dramaturgia irlandzka i związana z nim sceniczna specyfika piwa.
Kto pierwszy gotował w polskim teatrze, a kto jako pierwszy rozmawiał o Bogu przy zupie? Zachęcamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Jacek Wakar (krytyk teatralny, dziennikarz Programu 2 Polskiego Radia)
Data emisji: 16.04.2016
Godzina emisji: 12.00
mm/bch