- Kulinarne przyjemności nie wykluczają zaleceń dietetycznych. Ja uwielbiam gotować oraz jeść i wcale nie unikam produktów tłustych - mówiła dietetyczka Alicja Kalińska, polemizując ze złą opinią na temat tłuszczy. - Naszym śmiertelnym problemem są oczyszczone produkty zawierające ogromne ilości łatwostrawnych węglowodanów. Umieramy przez zawyżoną glukozę, insulinę czy cholesterol - podkreśliła.
Co ciekawe, nasi eksperci kulinarni dowodzili, że żadne ograniczenia dietetyczne nie stanowią problemu dla wytrawnego kucharza. W audycji okazało się też, że na otyłość w sposób szczególny narażeni są... sportowcy.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Gieno Mientkiewicz, Zbigniew Kmieć, Michal Anioł Boniarowski (eksperci kuliarni o słusznej wadze) Alicja Kalińska (dietetyczka)
Data emisji: 7.05.2016
Godzina emisji: 12.00
mm/fbi
Audycja odbyła się na 20. Pikniku Naukowym. Zobaczym, co w tym czasie działo się w namiocie Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego:
Na Pikniku obecne było także Archiwum Polskiego Radia: