Według węgierskiego tandemu: Cserna-Szabó i Darida - autorów książki "Wielka księga kaca. Gotujemy, pieczemy na kacu" - popularny "kac" jest przeżyciem metafizycznym. A w całym katalogu sposobów wydobycia się z tego stanu najwięcej miejsca zajmuje zupa. - W węgierskiej kuchni jest to najczęściej gulaszowa, fasolowa a la Jokaj albo zupa rybacka. Oprócz tłustego i kwaśnego, aby wypocić wszystko co złe, je się ostre. Dlatego do tych zup dodaje się słoiczek pasty paprykowej. Pot krwawy wyjdzie nam na czoło, spocimy się, ale otrząśniemy się z marazmu - opowiadał koneser węgierskiej kuchni Krzystof Varga.
W audycji mówiliśmy także o pomysłowych przepisach na leczenie kaca, które przez wieki opracowywały najznakomitsze postaci historyczne jak Bukowski, Kafka, czy Hemingway.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Krzysztof Varga (pisarz)
Data emisji: 16.07.2016
Godzina emisji: 10.00
ob/bch