Patrycja Siwiec opowiadała w Dwójce o swoich doświadczeniach z pracy w jednej z najlepszych restauracji świata, w której pełniła funkcję sommelierki. Gość audycji "Droga przez mąkę" podkreślał, że w El Celler de Can Roca jest wyjątkowo mała rotacja wśród pracowników. Sprzyjają temu nie tylko oczyszczające atmosferę spotkania zespołu, ale też pewne rytuały. - Każdy serwis zaczyna się od wspólnego posiłku w małym bistro braci Roca, w którym posiłek dla pracowników przygotowuje ich mama. Dochodzi do tego dość nieformalna obsługa gości. Bracia Roca zachęcają pracowników, by byli sobą, bo swoją restaurację postrzegają nie jako eksluzywny lokal ale trzygwiazdkowy bar - opowiadała Patrycja Siwiec.
Rozmówczyni Łukasza Modelskiego mówiła, że bracia Roca każdego gościa witają i żegnają. - Dzięki temu każdy czuje się tu mile oczekiwany.
W audycji mówiliśmy też o wycieczce dookoła świata, w jaką zabrali swój 60-osobowy zespół bracia Roca, ale także o ciemnych stronach pracy w ich restauracji. Wysłuchaliśmy również fragmentów rozmowy z szefem lokalu Joanem Roca.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Patrycja Siwiec (zastępca redaktor naczelnej magazynu "Foodservice", która pracowała jako somelier w El Celler de Can Roca)
Data emisji: 18.02.2017
Godzina emisji: 10.00
bch/jsz