Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei
Sandor Ellix Katz opowiadał, że przygodę z fermentacją zaczął od ukiszenia kapusty, żeby się nie zmarnowała. - Jej smak mnie powalił, postanowiłem dowiedzieć się więcej na temat kiszenia. Przekonałem się, że to jest wspaniałe i proste jednocześnie.
Przez ostatnie 25 lat dziennikarz zbierał wiedzę na temat sztuki fermentacji w różnych zakątkach świata. Teraz dzieli się nią podczas warsztatów. - Skupiam się na tradycyjnych metodach fermentacji. Podczas spotkań przekonuję, że jedzenie kiszonek daje nam dużo korzyści i nie wymaga specjalnej aparatury.
Prowadzący audycję Łukasz Modelski pytał Sandora Ellixa Katza o kiszoną potrawę, która była dla niego wyzwaniem, sam jako przykład opowiedział o pewnym piwie z Zimbabwe. Mistrz fermentacji mówił też o swoich wrażeniach na temat kiszonych potraw z Polski.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Sandor Ellix Katz (dziennikarz kulinarny)
Data emisji: 10.06.2017
Godzina emisji: 10.00
bch/gs