Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2018 13:00
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"…
Audio
  • O tym, co będziemy jadać w przyszłości (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. il.
zdj. il.Foto: Shutterstock.com/Northerner

Na czym polega niemożliwość tego burgera? Powinien on być nieodróżnialny od burgera mięsnego i - oczywiście - nie może zawierać mięsa. Nowojorski burger, o którym opowiadał w audycji Przemysław Bociąga, różni się od dotychczasowych prób "udawania mięsnych burgerów" jedną, znaczącą cechą.

Co wyróżnia ten produkt i jak on smakuje? Jakie korzyści dla środowiska naturalnego można osiągnąć, przechodząc na tego typu zamienniki? I czy powinniśmy się niepokoić omawianym w audycji trendem przechodzenia "z hodowli w technologię", "jedzeniem z fabryki"?

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Przemysław Bociąga (dziennikarz kulinarny)

Data emisji: 3.11.2018

Godzina emisji: 12.30 

jp/mko

Czytaj także

Jadać jak wojsko. Tajniki żołnierskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2018 15:05
W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o historycznej i współczesnej kuchni wojskowej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na kucharza doskonałego

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2018 14:00
Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki".
rozwiń zwiń