Książki kucharskie. Od "MasterChef Junior" do "Portugalii do zjedzenia"

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2019 10:30
W audycji recenzowaliśmy wraz z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką kulinarną, książki kucharskie, które ostatnio ukazały się na rynku.
Audio
  • Książki kucharskie. Od "MasterChef Junior" do "Portugalii do zjedzenia" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładki książek
Okładki książekFoto: materiały prom.

Pierwszą omawianą pozycją była książka "MasterChef Junior. Czwarta polska edycja programu". - Choć jest ona okropnie brzydko wydana, to jednak "MasterChef Junior" jako program cieszy się ogromną popularnością. Jest oglądany znacznie chętniej niż dorosły "MasterChef", i chyba słusznie. W dodatku jest tutaj kilka zupełnie przyzwoitych przepisów - stwierdził prowadzący "Drogę przez mąkę" Łukasz Modelski.

- I faktycznie te przepisy dziecko jest w stanie wykonać samodzielnie. Pewnie przydałaby się tylko atencja dorosłych albo asysta przy rzeczach, które są bardziej smażone, wymagają użycia ciężkich patelni itd. Co mnie też ucieszyło, nie ma tam infantylizowania jedzenia dla dzieci. Nie ma potraw, które udają bałwanki, myszki czy kokardki, bo to też są trochę starsze dzieci, a takie lubią raczej jeść jak dorośli - podkreślała Małgorzata Minta.

W audycji omówione też zostały "Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz, "Fit słodkości" Kingi Paruzel, "Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Pérès, "Król kalafior" Leanne Kitchen, "Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej" Zośki Leszczyńskiej-Niziołek, "Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna. Jak ocenili je recenzenci? Posłuchaj nagrania.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość:  Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 12.10.2019

Godzina emisji: 10.00

pg/mko

Czytaj także

Deserownik - nie mylić z wypiekami

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2019 16:44
- Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nowa Niki Segnit już po polsku

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2019 16:03
Gościem audycji "Droga przez mąkę" była brytyjska autorka słynnych książek kulinarnych.
rozwiń zwiń