Co nas denerwuje w restauracjach?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2022 17:00
Półtorametrowe pieprzniczki. Kieliszki pachnące wilgocią wyparzarki. Przeróżne wyższościowe zdania, które kelner może wypowiedzieć do gościa. Jednym słowem, restauracyjne frustracje. Rozmawialiśmy o nich w kolejnej "Drodze przez mąkę" z Joanną Mróz – dziennikarką, krytyczką i blogerką kulinarną.
Do restauracji chodzimy po to, by miło spędzić czas. Jednak nie zawsze się to udaje...
Do restauracji chodzimy po to, by miło spędzić czas. Jednak nie zawsze się to udaje...Foto: shutterstock.com/AhXiong

Joanna Mróz jest autorką Frobloga. O sobie i swoim miejscu w sieci pisze tak:

Froblog to blog kulinarno-kulturalny. Powstał jako notatnik moich wrażeń kilkanaście lat temu. Teraz służy też innym, szukającym w sieci niezależnych opinii o restauracjach. Przez pierwsze lata Froblog był pełen opinii także o filmach, książkach czy spektaklach teatralnych, z czasem coraz bardziej koncentruje się na tematach, wydarzeniach i podróżach kulinarnych. To blog o przyjemnych stronach życia. Dzielę się tu moimi wrażeniami, często bardzo indywidualnymi, zawsze bardzo niezależnymi. Potrafię być bezlitosna, jeśli coś mi się nie podoba lub mi nie smakuje. Umiem też się bez końca zachwycać, jeśli coś mnie wzruszy. Moje reakcje są autentycznie moje, nikt nie wpływa na moje opinie. Od lipca 2016 r. oceniam restauracje w 20-punktowej skali wg mojego autorskiego systemu oceny restauracji.

Od dłuższego czasu mieszkam w Warszawie. Pracuję dużo i ciężko, w branży niemającej nic wspólnego z tematyką Frobloga. Tu odreagowuję codzienny stres i przejawiam hedonistyczny stosunek do życia.

Nie gotuję. Wyszłam ze swojej kuchni, kiedy moje umiejętności kucharskie przestały nadążać za wyczulonym smakiem. Dlatego zwykle odwiedzam kilka restauracji i knajpek tygodniowo. Opisuję wybrane. Amatorski, lecz przyzwoity aparat fotograficzny kupiłam kilka lat temu, od tego czasu uwieczniam na zdjęciach to, czego doświadczam. Moje fotografie są bardziej dokumentacją niż sztuką, staram się jednak, by były poprawne.

[tekst pochodzi ze strony Froblog.pl]

Posłuchaj
26:57 Droga przez mąkę Dwójka 23 styczeń 2022 11_00_59.mp3 Rozmowa o restauracyjnych frustracjach gości (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto w audycji pojawiają się recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie autor prezentuje utwór muzyczny z krótkim omówieniem, jest to muzyka wyłącznie klasyczna, a jej autorski wybór zawsze pasuje do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Joanna Mróz (dziennikarka, krytyczka i blogerka kulinarną)

Data emisji: 23.01.2022

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2017 11:19
Swojego bloga prowadzi od niespełna roku. O materiałach, jakie na nim zamieszcza mówi: "zbiór hedonistycznych, bardzo rozkosznych, ale też zdrowych i lekkich przepisów kulinarnych". Jako pierwszy w historii magazynu Saveaur zdobył dwie statuetki za najlepsze zdjęcie kulinarne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polskie restauracje krytycznym okiem

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2018 15:04
Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje.
rozwiń zwiń