Wina amforowe - wyrabiane najbardziej starożytną ze znanych ludzkości metod - powstają we Włoszech, w Austrii, we Francji, a nawet w Australii. Jednak najstarsze amfory ze śladami kwasu winnego archeolodzy odnaleźli w Gruzji. To tam - w kraju 8000 roczników wina, jak mówią Gruzini - odradza się przemysł produkcji amfor, a wina fermentowane w wielkich glinianych stągwiach (zwanych kwewri) są zjawiskiem naturalnym.
Największe kwewri mogą mieć pojemność kilku tysięcy litrów. Fot. Levan Totosashvili/Flickr, lic. CC BY-SA 2.0
Jak wygląda produkcja takich win prosto z ziemi? Co wyróżnia tę amforową metodę od innych używanych w przemyśle winiarskim? W Dwójkowym programie kulinarnym na temat związku kuchni z cywilizacją zdradziliśmy również, jak ulepić własną kwewri. Wśrod składników nie może zabraknąć m.in. pszczelego wosku...
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Mariusz Kapczyński (redaktor naczelny portalu vinisfera.pl, enopodróżnik i gruzinofil)
Data emisji: 11.04.2015
Godzina emisji: 11.30
jp/mc