Literatura kulinarna. Nowości na półce i stole

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2015 18:04
Wiosna to czas książek kucharskich, które zachęcają nas do "pysznego chudnięcia". Ale nie tylko. W Dwójce dokonaliśmy przeglądu nowości kulinarnych.
Audio
  • O nowych książkach kucharskich opowiada Małgorzata Minta (Droga przez mąkę/Dwójka)
W księgarniach mamy do czynienia z prawdziwym wysypem książek kucharskich i okołokulinarnych
W księgarniach mamy do czynienia z prawdziwym wysypem książek kucharskich i okołokulinarnychFoto: Depositphotos

– Oprócz książek, które mówią nam, jak mamy jeść, na polskim rynku pojawiło się ostatnio kilka pozycji, które radzą, jak karmić innych, na przykład nasze dzieci – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Jednak większość księgarskich propozycji dotyczy przepisów dla dorosłych smakoszy.

Dużą szansę na zostanie bestsellerem w Polsce - jak stało się to już na świecie - ma książka kucharska Mireille Guiliano pod tytułem "Francuzki nie tyją". Z Zachodu przywędrowała do nas także "Sztuka dobrego jedzenia" sióstr Melissy i Jasmine Hemsley. Bojkotują one pieczywo, a szczególną rolę w ich poglądach żywieniowych odgrywa... wywar z kości.

A to tylko niektóre z dzieł kulinarnych, które polecaliśmy w audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 18.04.2015

Godzina emisji: 11.30

mc/bch

Czytaj także

Czy można zjeść jajko Kolumba?

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 20:00
Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nieznana historia wina z amfory

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2015 16:00
Odpryskiem mody na wina naturalne stał się dziś powrót amfory. A wszystko zaczęło się 8 tysięcy lat temu na południu Gruzji.
rozwiń zwiń