Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2017 18:00
– Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu".
Audio
  • Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

– Opisuję po prostu potrawy, które sama lubię jeść, które gotuję w domu i w których widać wpływy kultury miejsca mojego urodzenia oraz moich ulubionych smaków – powiedziała kucharka. Znana w Wielkiej Brytanii popularyzatorka gotowania pochodzi bowiem z Iranu, przepisy zawarte w "Sirocco" zostały jednak wymyślone przez nią podczas codziennego przyrządzania posiłków w domu.

Sabrina Ghayour przyznaje, że kulinarnych inspiracji dostarczają jej także liczne podróże m.in. do Tajlandii i Ameryki Południowej ("przekładam to później na smaki, które znam, i przyprawy, które lubię"), a także częste odwiedziny gości, podczas których otwiera lodówkę i improwizuje przy użyciu składników, które tam znajdzie ("najlepsze jedzenie powstaje z tego, co ma się pod ręką").

Kucharka opowiadała też o tym, w jaki sposób kryzys finansowy zrobił z niej autorkę książek, i tłumaczyła, dlaczego w "Sirocco" jest tak dużo bardzo prostych przepisów i dlaczego ta prostota bywa pozorna.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Sabrina Ghayour (kucharka, popularyzatorka gotowania, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu")

Data emisji: 1.04.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/ab

Czytaj także

Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2017 18:00
– Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a.
rozwiń zwiń