Marek Bieńczyk: blues to jest wszystko
Pisarz, eseista, ale też znawca wina był gościem audycji "Droga przez mąkę". Za punkt wyjścia do rozmowy posłużyła książka "Szorstkie wino" Jeana-Claude'a Carriere'a.
"W listopadzie winiarze zlewali nowe wino. Były to czasy, kiedy każdy winiarz wyrabiał inne. Wieczorami zapraszali się wzajemnie do domów i próbowali swoje wina, pogryzając pierwsze w sezonie kasztany. Takie wino nazywano »szorstkim«" - tak w swojej książce pisze Jean-Claude Carrière.
Lecz Langwedocja to nie tylko wino. Co się jada pod Pirenejami? Czy kasztany mają smak? Jak wygląda polowanie, łowienie ryb i łapanie raków? Jak smakuje królik w potrawce i kaczka z oliwkami? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Marek Bieńczyk (pisarz, enolog)
Data emisji: 20.01.2018
Godzina emisji: 12.00
mko/kk