Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27 proc. napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35 proc. więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75 proc. więcej w towarzystwie trzech osób?
Poszukując odpowiedzi na te i wiele innych pytań, opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Charles Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy.
W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Grzegorz Łucki
Data emisji: 9.02.2019
Godzina emisji: 12.30
mat. promocyjne wydawnictwa Świat Książki/mko