- Tak jak każda zupa, która zawdzięcza swoją nazwę jakiemuś głównemu surowcowi, tak zupa rybna jest zrobiona na wywarze z ryby i z dodatkiem ryby, czyli czymś, co dominuje. Tu nie powinno być żadnych wątpliwości, chociaż nie każdy się do tego stosuje, czasami ludzie idą na skróty - mówił gość audycji.
Gieno Mientkowski zaznaczał, że podczas oceniania zup z nadbałtyckich kuchni był dość pobłażliwy. Jego celem było pokazanie, jak wygląda faktycznie stan zup rybnych w Polsce. - Robiłem fotografie stanu rzeczy, czyli musiałem pokazać i spróbować to, co ludziom jest oferowane i co mogą sobie kupić bez względu na to, czy się znają i jaką mają zasobność portfela - mówił.
Jaka zupa rybna była najgorsza? I jaki jest przepis na tę idealną? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Gieno Mientkiewicz (serowar, kucharz i smakosz)
Data emisji: 17.08.2019
Godzina emisji: 10.00
am