– Wydarzenie wykształciło się z największych targów slowfoodowych Terra Madre Salone del Gusto w Turynie. Odbywające się w lata nieparzyste Slow Fish poświęcone jest wysokiej jakości rybom pochodzącym z tradycyjnych połowów z całego świata – powiedziała Beata Majchrowska. Degustowane na targach w Genui ryby nazywane są "gwarantowanymi", ponieważ dokładnie wiadomo, kto je złowił i jaką metodą - i można o to zapytać samych rybaków, którzy są na miejscu.
Dziennikarka zauważyła, że spędzenie kilku dni wśród dzikich ryb i owoców morza na dobre zniechęciło ją do ryb hodowlanych. – Spróbowałam tak pysznych rzeczy, że nie ma dla mnie powrotu do ryb z supermarketu – wyznała.
Opisując dostarczone przez tradycyjnych rybaków frykasy, Beata Majchrowska wspomniała m.in. o znajdującym się między Holandią, Niemcami i Danią mało znanym akwenie o nazwie Morze Wattowe, w którym złowić można jedne z ostatnich dzikich ostryg na świecie - ich smak dziennikarka określiła jako "posępny".
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Beata Majchrowska (dziennikarka, historyk sztuki, autorka bloga pomalu.pl)
Data emisji: 29.07.2017
Godzina emisji: 10.00
mc/mk