Kanon kuchni polskiej

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2019 12:46
- Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw.
Audio
  • Prof. Jarosław Dumanowski o "Kanonie Kuchni Polskiej" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Kuchnia polska - zdj. ilustracyjne
Kuchnia polska - zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Jaroslaw Grudzinski

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi od pewnego czasu tworzony jest "Kanon Kuchni Polskiej" czyli zbiór stu potraw, które możemy uznać za polskie dziedzictwo kulinarne. Kierownikiem przedsięwzięcia jest prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Jak wyjasniał gość audycji, w polskiej kuchni najbardziej rozpoznawalnymi daniami są przede wszystkim schabowe, bigos, czy pierogi. Jednak wiele z nich można odnaleźć też w kuchniach innych krajów, jak np. wspomniane pierogi, które są popularną potrawą w Chinach. - Gdy zaczęliśmy wymieniać te potrawy, to im więcej wymienialiśmy, tym w zasadzie mniej wiedzieliśmy o kuchni polskiej - opowiadał. - Wybraliśmy sobie więc zestaw cech, które są ważne, które kuchnię ograniczają i wytyczają. Z jednej strony są przyjmowane powszechnie, jak pewien zestaw produktów; produktów z naszego rolnictwa, klimatu. A z drugiej takie, z których jesteśmy bardziej dumni, ale i produktów ważnych dla celów promocyjnych.

Dlaczego w "Kanonie Kuchni Polskiej" znajdą się serdelki? I czy mamy naszą kulinarną tradycję historyczną? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski (Uniwersytet Mikołaja Kopernika, współtwórca "Kanonu Kuchni Polskiej")

Data emisji: 31.08.2019

Godzina emisji: 10.00

am

Czytaj także

67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku"

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2017 12:30
– Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2019 13:35
- Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery.
rozwiń zwiń