W swoim zbiorze reportaży Marta Sapała opisuje różne aspekty zjawiska marnowania jedzenia. - Na początku miałam ogromną potrzebę, żeby namierzyć winowajców, przyszpilić ich i udokumetować zbrodnię, jaką popełniają na jedzeniu. Tak samo chciałam znaleźć te grupy, które można postawić za wzór gospodarności. Wydaje mi się jednak, że nie za bardzo mi sie to udało. Proponowałam np. trop pokoleniowy, ale on też gdzieś po drodze mi się rozsypał - przyznała autorka "Na marne".
Jakie elementy stylu życia sprzyjają marnotrawstwu jedzenia? Czy istnieje zależność, że im więcej pieniędzy gospodarstwo domowe przeznacza na jedzenie, tym więcej się go marnuje? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Marta Sapała (autorka książki "Na marne")
Data emisji: 7.09.2019
Godzina emisji: 10.00
pg