Nowa kuchnia nordycka - przepis na gastronomiczny sukces

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2022 12:00
Kopenhaska restauracja "Noma" po raz kolejny wygrała ranking The World's 50 Best Restaurants. Drugie miejsce zajęło działające w tym samym mieście "Geranium". O tej nieustającej renomie nowej kuchni nordyckiej rozmawialiśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" z Małgorzatą Mintą – dziennikarką i blogerką kulinarną.
Kopenhaga. Wejście do słynnej restauracji Noma
Kopenhaga. Wejście do słynnej restauracji "Noma"Foto: Pe3k/Shutterstock

W czołówce rankingu The World's 50 Best Restaurants znalazła się jeszcze jedna restauracja ze Skandynawii: "Frantzén" w Sztokholmie (miejsce nr 6). Ogółem w pierwszej pietnastce najwięcej wyróżnionych restauracji działa w Europie (8). Pozostałe znajdują się w Limie (Peru) - i to aż dwie, Singapurze, mieście Meksyk, Hong Kongu (Chiny), Tokio (Japonia) i Buonos Aires (Argentyna). Wśród pięćdziesięciu miejsc, które ujęto w zestawieniu nie ma żadnej restauracji z Polski.

Manifest nowej kuchni nordyckiej ogłoszono 18 lat temu. Co w tym czasie się zmieniło? W jaki sposób nowa kuchnia nordycka inspiruje młodych kucharzy?

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor audycji, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.


Posłuchaj
22:48 Droga przez mąkę Dwójka 3 kwiecień 2022 11_00_39.mp3 Nowości w kuchni nordyckiej (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 3.04.2022

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

Jaka będzie restauracja przyszłości? Powstał raport

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2021 14:47
Gościem "Drogi przez mąkę" była Ewa Rzeszowska, redaktorka raportu "Kierunek: restauracja przyszłości".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co nas denerwuje w restauracjach?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2022 17:00
Półtorametrowe pieprzniczki. Kieliszki pachnące wilgocią wyparzarki. Przeróżne wyższościowe zdania, które kelner może wypowiedzieć do gościa. Jednym słowem, restauracyjne frustracje. Rozmawialiśmy o nich w kolejnej "Drodze przez mąkę" z Joanną Mróz – dziennikarką, krytyczką i blogerką kulinarną.
rozwiń zwiń