Jan Szyttler (1763-1850) gotował dla Ogińskich i króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, pisał książki kulinarne i poradniki. Po powstaniu listopadowym całkowicie zmienił swoją perspektywę, stawiając na kuchnię oszczędną, lokalną i wegetariańską. Jego publikacje (które były wydawane w ogromnych, jak na owe czasy nakładach, a także wielokrotnie wznawiane i… plagiatowane) wywarły wielki wpływ na kształtowanie szlacheckich i mieszczańskich gustów kulinarnych.
O Janie Szyttlerze opowiadał w audycji Bogdan Gałązka – szef kuchni, autor doktoratu poświęconego twórcy pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich.
***
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor programu, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne obecne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
20:07 Dwójka droga przez make 11.09.2022.mp3 Jan Szyttler i jego książki kucharskie (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Bogdan Gałązka (szef kuchni, autor doktoratu poświęconego Janowi Szyttlerowi)
Data emisji: 11.09.2022
Godzina emisji: 12.30