Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych i podróżnik odkrywa niesamowite postacie, zabytki i miejsca związane z Wawelem. Zachwycony ich niepowtarzalnym urokiem proponuje przepisy na wyśmienite królewskie potrawy, którymi raczyli się bohaterowie tej książki.
Bartek Kieżun nie daje się zwieść kulinarnym mitom i po prostu podaje nam na tacy obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.
(opis wydawcy)
25:10 2023_02_12 11_02_02_PR2_Droga_przez_make.mp3 Bartek Kieżun o królewskich potrawach z Wawelu (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
W ostatnich miesiącach wybraliśmy także w kulinarną podróż do czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego. Bohaterem audycji był wówczas kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo.
Przepisy Paula Tremo łączą modną wówczas francuską kuchnię z polską tradycją. Proponował odrzucenie ostrych przypraw i smakowych kontrastów, liberalizację postu oraz nowoczesne techniki redukcji, kondensacji i klarowania.
Paul Tremo służył Stanisławowi Augustowi w Warszawie oraz podczas jego licznych podróży po kraju. Wśród potraw, które przyrządzał, były nie tylko dania mięsne, lecz także ryby i jarzyny. Wynikało to z upodobań kulinarnych ostatniego władcy Polski, który zapoczątkował modę na wyrafinowaną, a zarazem lekką kuchnię, łączącą polskie i francuskie tradycje kulinarne. POSŁUCHAJ AUDYCJI >>>>>
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Bartek Kieżun (autor książki "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna")
Data emisji: 12.02.2023
Godzina emisji: 11.00
uk