O mistrzostwach świata sommelierów

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2023 11:30
Na czym polegają mistrzostwa świata sommelierów? Jakie są konkurencje? Co trzeba odgadnąć podczas ślepej degustacji? Jakie zmiany wprowadzane są w scenariuszach zawodów? Gośćmi "Drogi przez mąkę" byli Kamil Wojtasiak i Tomasz Kolecki - mistrzowie Polski sommelierów, uczestnicy tych imprez.  
W audycji rozmawialiśmy o pracy sommelierów
W audycji rozmawialiśmy o pracy sommelierówFoto: MikroKon/shutterstock

Sommelier to znawca win. Znaczeń tego słowa może być kilka: to osoba wykwalifikowana w wiedzy o winach, której zadaniem jest doradztwo, a także kelner, który został odpowiednio przeszkolony. Posiada wiedzę na temat win oraz potrafi je odpowiednio podać.

W audycji goście Łukasza Modelskiego opowiadali o przebiegu mistrzostw świata sommelierów, poszczególnych niezwykłych konkurencjach i różnych stopniach ich trudności. 

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

Posłuchaj
27:53 2023_02_19 11_00_50_Dwojka_Droga_przez_make.mp3 O mistrzostwach świata sommelierów (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Kamil Wojtasiak i Tomasz Kolecki (mistrzowie Polski sommelierów)

Data emisji: 19.02.2023

Godzina emisji: 11.00

mo

Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka
Czytaj także

Tortellini, tagliatelle, fettuccine - skomplikowane dzieje makaronów

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2023 11:30
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? O książce "Historia makaronu w dziesięciu daniach" Luci Cesariego rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Tessą Capponi-Borawską, italianistką.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Królewskie potrawy prosto z Wawelu

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2023 12:00
Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę".
rozwiń zwiń