O japońskiej kulturze kulinarnej

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2023 11:30
Japońska kultura kulinarna jest kompletnie odmienna od europejskiej i niesie ze sobą inne znaczenia. Podstawowe zasady zwyczaju kulinarnego kraju kwitnącej wiśni, jak to, że pałeczki trzymamy zawsze w jednej ręce i nie wbijamy ich w ryż, znane są bez wątpienia bywalcom sushi-barów.
Street food w Osace
Street food w OsaceFoto: MACH Photos/Shutterstock.com

Jak nawigować po tym pełnym raf i skał morzu smaków, gdzie nawet gotowanie ryżu i parzenie herbaty mają swoje ściśle określone zasady?

O tym wiele przeczytać można w książce "Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii" Katherine Tamiko Arguile, a w Dwójce opowiadał antropolog kultury, wykładowca, restaurator i certyfikowany kucharz japoński Marcin Wojtasik.


Posłuchaj
29:48 2023_05_07 11_00_02_PR2_Droga_przez_make.mp3 O japońskiej kulturze kulinarnej (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Marcin Wojtasik (antropolog kultury, wykładowca, restaurator i certyfikowany kucharz japoński)

Data emisji: 7.05.2023

Godzina emisji: 11.00

mo

Czytaj także

Grillowanie jako sztuka kulinarna

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2023 11:30
O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dzikie zioła w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2023 11:30
Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. 
rozwiń zwiń