Marcin Wojtasik o kuchni japońskiej

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2023 15:00
Naszym gościem był Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog i restaurator, znawca kuchni azjatyckiej. Rozmawialiśmy z nim o książce "Domowa kuchnia japońska" autorstwa Maori Murota.
W audycji Marcin Wojtasik opowiedział o kuchni japońskiej
W audycji Marcin Wojtasik opowiedział o kuchni japońskiejFoto: Shutterstock/bodiaphvideo

Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

Posłuchaj
29:58 2023_10_01 12_29_44_PR2_Droga_przez_make.mp3 Marcin Wojtasik o kuchni japońskiej (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Marcin Wojtasik (antropolog, socjolog i restaurator)

Data emisji: 1.10.2023

Godzina emisji: 12.30

mgc

Czytaj także

Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2023 13:00
Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2024 12:00
- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
rozwiń zwiń