Tajemnice kuchni podlaskiej

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2024 15:13
W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. 
Tajemnice kuchni podlaskiej
Tajemnice kuchni podlaskiejFoto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak

O szczegółach kuchni podlaskiej opowiadają cudotwórcy z Supraśla: Anna Drelichowska i Łukasz Szczepański. 

Posłuchaj
26:42 28.07 Droga przez mąkę_mp3 bez muzyki.mp3 Anna Drelichowska i Łukasz Szczepański o kuchni podlaskiej (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Anna Drelichowska i Łukasz Szczepański

Data emisji: 28.07.2024

Godzina emisji: 9.00

dz

Czytaj także

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2024 12:00
- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
rozwiń zwiń