Okazuje się, że życie polskiego kompozytora było wielką kulinarną podróżą. Nie tylko w przestrzeni - pomiędzy Polską, Paryżem a "egzotyczną" Majorką - lecz także w czasie. Na pierwszą połowę XIX wieku przypada bowiem kulinarna rewolucja, w wyniku której dawna kuchnia szlachecka ustąpiła miejsca egalitarnej kuchni mieszczańskiej. W Żelazowej Woli Fryderyk jadał więc dania, których rodowód sięgał co najmniej XVII stulecia, a w Warszawie - potrawy pod wieloma względami podobne już do współczesnych.
Szef kuchni Rafał Hreczaniuk i muzykolog Wojciech Bońkowski już kilkakrotnie podejmowali się zadania stworzenia Chopinowskiego menu. O tych doświadczeniach opowiedzieli w Dwójce. Przy okazji okazało się, że młody Frycek nie pijał wody, za to mnóstwo mleka i... wina.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni restauracji Tamka 43, autor wielu słynnych menus Chopinowskich), Wojciech Bońkowski (muzykolog i redaktor naczelny portalu Winicjatywa.pl, autor ukazującej się właśnie książki "Chopin gourmet")
Data emisji: 17.10.2015
Godzina emisji: 12.00
mm/tj