Suwerenność żywnościowa - z czym to się je? W Polsce i na świecie coraz większym zainteresowaniem cieszą się różnego rodzaju inicjatywy zwracające uwagę na to, jak wytwarzana jest żywność i czy cały łańcuch żywnościowy opiera się na zasadach poszanowania przyrody i pracującego na roli człowieka. O nowym rozumieniu pojęcia "suwerenności żywnościowej" Elżbieta Mamos rozmawiała z Jędrzejem Cyganikiem z Forum Suwerenności Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: żywność
Dieta z dalekiej Azji - Korea Południowa "od kuchni" Zimowa olimpiada w Korei Południowej na pewno zwiększyła zainteresowanie Polaków tym krajem. Warto więc przyjrzeć się Korei także od kuchni. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa PjongCzang 2018 dieta
Jaki był miniony rok dla przemysłu spożywczego? W 2017 roku w cały polski przemysł spożywczy zainwestowano około 8 miliardów złotych. Wzrost nakładów w relacji do 2016 roku nie jest duży, ale i tak cieszy - przyznaje Marta Skrzypczyk, ekspert z banku BGŻ BNP Paribas. Zobacz więcej na temat: żywność
Zmiany w uldze na cele rehabilitacyjne Zaczynamy już rozliczać nasze PIT-y, a wśród ulg często wykorzystywanych przez podatników są ulgi na cele rehabilitacyjne. To, czy ustawodawca wprowadził zmiany w ich rozliczaniu i kto może z nich korzystać - sprawdziła Elżbieta Mamos. Zobacz więcej na temat: pit
PIT wypełni za nas urząd skarbowy, nie pracodawca Nadchodzi czas składania zeznań podatkowych. O najważniejszych zmianach, obejmujących PIT, mówi w radiowej Jedynce mecenas Anna Misiak z firmy doradczej MDDP. Zobacz więcej na temat: pit podatki
Piramida żywieniowa dla seniorów - jak powinna wyglądać? Zakończony niedawno Narodowy Kongres Żywieniowy poświęcony był żywieniu osób starszych i zmianom w tak zwanej piramidzie żywieniowej. Elżbieta Mamos zapytała profesora Mirosława Jarosza, dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia o to, dlaczego skoncentrowano się właśnie na potrzebach seniorów. Zobacz więcej na temat: senior żywność
Rośnie liczba osób 80+. Kto zapewni im opiekę? Blisko 9 mln osób w Polsce ukończyło już 60 rok życia, co oznacza, według naszych przepisów, że należą do kategorii seniorów. Zobacz więcej na temat: senior
Bochen chleba nie kusi już tak bardzo Polaków Spada spożycie chleba w Polsce, obecnie statystyczny Polak zjada ok 45 kg pieczywa rocznie, jeszcze kilka lat temu, było to ponad 60 kg. Zobacz więcej na temat: chleb rolnictwo
Witold Ignatowski, hotelarz z pasją Praca zawodowa nigdy się nie znudzi i nie będzie męcząca jeśli jest jednocześnie pasją - mówi Witold Ignatowski, współwłaściciel i dyrektor generalny sieci hoteli De Silva w rozmowie z Elżbietą Mamos w audycji "Ludzie Gospodarki". Zobacz więcej na temat: hotel
Otyłość w Polsce coraz większym problemem Ponad jedna czwarta Polaków cierpi na otyłość. W ciągu ostatnich dwóch lat odsetek osób otyłych w kraju powiększył się o ponad 2 procent. Złe nawyki żywieniowe sprzyjają wielu chorobom. Zobacz więcej na temat: dieta żywność otyłość
Dopłaty bezpośrednie dla rolników będą niższe? Trwają prace nad zmianami we Wspólnej Polityce Rolnej po 2020 r. W jakim kierunku mogą pójść te zmiany, jakich zmian już możemy być pewni? Zobacz więcej na temat: Wspólna Polityka Rolna dopłaty bezpośrednie
Zakaz handlu w niedzielę. Czy sklepy stracą? Polski rynek handlu czekają w tym roku spore zmiany, czy będą one korzystne dla przedsiębiorców działających w tej branży? Zobacz więcej na temat: handel w niedzielę handel
Małe miasta też mogą być motorem rozwoju regionów W Polsce od 1 stycznia 2018 roku jest 930 miast, różnej wielkości i mających różny potencjał rozwojowy. Ale, zdaniem profesora Eugeniusza Sobczaka z Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej, wszystkie one mogą wspierać rozwój swoich regionów. Zobacz więcej na temat: miasto rozwój
Na Wiśle powstanie kolejna zapora? Wraca temat budowy kolejnego stopnia wodnego na Wiśle. Czy jest to dobry pomysł? Przemysław Nawrocki z WWF Polska, wchodzącego w skład Koalicji Ratujmy Rzeki, uważa, że nie. Zobacz więcej na temat: Wisła
W 2017 r. mniejsze zbiory jabłek. A jak będzie w tym roku? Zbiory jabłek w 2017 roku nie przekroczyły raczej 2,5 mln ton i były w około 30 do 35% mniejsze w porównaniu do roku poprzedniego. Co nie znaczy, że Polska przestała jabłka wysyłać w świat. Zazwyczaj w styczniu ruszał znaczący eksport jabłek z Polski. Jak jest w tym sezonie? Zobacz więcej na temat: owoce
Czy polski cukier obroni się na światowym rynku? W 2017 r. ceny cukru na światowych rynkach spadły o jedną piątą, tymczasem w Polsce rośnie zarówno areał produkcji buraków cukrowych jak i produkcja cukru. Zobacz więcej na temat: cukier rolnictwo
Dane osobowe będą lepiej chronione. Co się zmieni? Nie wszyscy wiemy, że nawet email zaliczany jest do danych osobowych. Często myślimy, że to jedynie nasze imię, nazwisko i numer PESEL i niestety - przez tę niewiedzę narażamy się na duże ryzyko. Zobacz więcej na temat: dane osobowe ochrona danych osobowych
Jesteśmy drobiarską potęgą. Jaki będzie 2018 r.? Polska to największy producent drobiu w Europie i ogromny jego eksporter. Zobacz więcej na temat: eksport żywność kury