Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody? – Za tym wszystkim stoi fizyka – mówi dr Tomasz Rożek, który wprawdzie nie jest specem od gotowania pierogów, ale doskonale zna procesy, które zachodzą dookoła nas. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA fizyka pierogi
Czy nasza planeta szczupleje? – Rocznie tracimy kilkadziesiąt ton masy Ziemi z powodu rozpadu promieniotwórczych pierwiastków – stwierdził na antenie Trójki dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski kosmos fizyka Ziemia NAUKA
Pył kosmiczny przygniata naszą planetę... – Każdej doby na powierzchnię Ziemi spada kilka ton kosmicznego pyłu. Gdyby spadł on w jednym miejscu, mówilibyśmy o zderzeniu z asteroidą albo planetoidą – mówi w Trójce ekspert od odpowiedzi na kosmiczne pytania. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA kosmos Ziemia
Jak powstają śnieżynki? Jak to się dzieje, że woda pod wpływem mrozu zamienia się w piękne płatki, a nie zwykłą grudkę? – takie pytanie zadał dr. Tomaszowi Rożkowi jeden z naszych słuchaczy. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA zima śnieg
Czy meteorologia to już nauka, czy jeszcze wróżbiarstwo? Zima ma być mroźna, bo tak twierdzą amerykańscy naukowcy. Tyle tylko, że w zeszłym roku też miało być zimno, a było inaczej. Czy to zwykła pomyłka, czy obraz nędzy i rozpaczy, jeśli chodzi o naszą umiejętność przewidywania pogody? Zobacz więcej na temat: Trójka pogoda zjawiska atmosferyczne fizyka NAUKA
Jaka będzie w tym roku zima? – Każdego roku amerykańscy naukowcy odkrywają, że zima będzie wyjątkowo mroźna lub wyjątkowa łagodna. Często potwierdzają to naukowcy rosyjscy – stwierdza na naszej antenie dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA pogoda prognoza pogody zima
Czy (i kiedy) zgaśnie Słońce? – Gwiazdy mają swoje cykle życiowe, które są uzależnione od ich wielkości – mówi dr Tomasz Rożek i zapewnia, że wszystkie gwiazdy kiedyś zgasną. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA kosmos słońce gwiazdy
Dlaczego modrzew zrzuca igły na zimę? Na drodze ewolucji iglaki wypracowały mechanizmy, które pozwalają im radzić sobie z problemami związanymi z zimową aurą. Umiejętności tych nie posiadają drzewa liściaste i delikatne modrzewie. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA przyroda liście drzewa
Co się dzieje za horyzontem zdarzeń? Czy horyzont zdarzeń w czarnej dziurze ma ten sam promień co gwiazda, z której ta dziura powstała? Oto "pytanie z kosmosu", które zadała jedna ze słuchaczek. Tradycyjnie zmierzył się z nim dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski kosmos gwiazdy astronomia fizyka NAUKA
Dlaczego miesza się posłodzoną herbatę? – Cukier to cząsteczki chemiczne, które bardzo chętnie łączą się w kryształy. Aby je rozerwać, potrzeba dwóch czynników: energii i rozpuszczalnika – tłumaczy dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski herbata fizyka chemia STYL ŻYCIA
Dlaczego gaz, choć niewidoczny, czasem jest widzialny? Tomasz Rożek po raz kolejny rozwiewa wątpliwości Trójkowych słuchaczy. Tym razem padło chodzi o gazy oraz ich nietypowe zachowanie w niektórych okolicznościach. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA fizyka
Kłopotliwa czarna dziura Pan Marek, lat 10, postanowił zapytać dr. Tomasza Rożka, dlaczego czarna dziura wszystko wciąga. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA kosmos Ziemia
Dlaczego w górach cały rok leży śnieg? – Teoretycznie, ciepłe powietrze się unosi i wysoko w górach powinno być cieplej niż w dolinach. Śnieg powinien tam topnieć. Tak jednak nie jest – mówi dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka geografia śnieg
Dlaczego mleko kwaśnieje w złą pogodę? Nasze babcie często mawiały, żeby nie zostawiać mleka, rosołu lub innego łatwo psującego się jedzenia na wierzchu w czasie burzy. Ich zdaniem psująca się pogoda psuje też produkty spożywcze. Czy faktycznie tak jest? Zobacz więcej na temat: Trójka NAUKA STYL ŻYCIA jedzenie tajemnice
Gdzie znika grawitacja? Jak wysoko musielibyśmy polecieć, by grawitacja nie miała już na nas żadnego wpływu? Takie pytanie zadał dr. Tomaszowi Rożkowi jeden z słuchaczy Trójki. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski NAUKA kosmos Ziemia
Czy kolor czerwony złości byka? – To jest dość zabawne pytanie, bo byki i krowy… nie widzą kolorów – mówi Tomasz Rożek. Co w takim razie sprawia, że płachta torreadora staje się celem ich wściekłych ataków? Zobacz więcej na temat: Trójka NAUKA Marcin Łukawski zwierzęta wzrok
Skąd się biorą kropelki wody na szklance? Chyba każdy z nas zauważył kiedyś, że gdy nalejemy napój do szklanki, na jej zewnętrznej stronie często pojawiają się kropelki wody. Skąd się tam biorą? Zobacz więcej na temat: Trójka fizyka woda NAUKA
Dlaczego czujemy głód? – Są dwa mechanizmy, przy pomocy których organizm ocenia, czy jest głodny. Jeden to mechanizm chemiczny, a drugi – fizyczny – tłumaczy dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski jedzenie zdrowie