Polskie Radio
Section05

żywność

Naturalne metody konserwowania żywności. SGGW szuka rozwiązań

SGGW chce wdrożyć nowe sposoby konserwowania żywności i planuje wprowadzić na rynek szereg rozwiązań opartych na metabolitach bakterii. Jednym z obszarów ich zastosowań jest konserwacja żywności bazująca na naturalnych procesach. Na razie prace trwają jeszcze w laboratorium, ale być może rozwiązanie z powodzeniem będzie stosowane w rzeczywistości. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Marta Hoppe konserwacja jedzenie studenci badania

Bezpieczna żywność. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

- Informacje zawarte na żywności bardzo często trudno jest zweryfikować bez wejścia w szczegóły, rozebrania produktu na czynniki pierwsze i spojrzenia w recepturę - przyznaje dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nad jakością produktów w sklepie czuwają inspektorzy; konsument również, pamiętając o kilku zasadach, może wybrać odpowiedni artykuł spożywczy.
Zobacz więcej na temat:  Sława Bieńczycka konsument prawa konsumenta zakupy jedzenie