Food truck i festiwalowe odkrycie. Amadeusz Braksator poleca sprawdzone przepisy Amadeusz Braksator uwielbia dobrze jeść i gotować, o czym opowiada w mediach społecznościowych. Nam zdradził swoje ulubione przepisy, które nie dość, że są smaczne, to na dodatek zawsze się udają. Opowiedział także, czym pozytywnie zaskoczył go festiwalowy food truck. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia kuchnie świata Kamil Jasieński Amadeusz Braksator
Wakacje pod namiotem. Wszystko o biwakowaniu Tuż przed sezonem wakacyjnym zajrzymy do lasu na biwak. Perfekcyjnie umie go rozstawić, rozpalić ognisko i ugotować na nim obiad Kajetan Wilczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby wakacje jedzenie
Jedzmy morskie ryby i dbajmy o nie! Czym jest certyfikat MSC i dlaczego jest tak ważny? Blisko ¾ powierzchni Ziemi pokrywają morza i oceany. Zasoby ryb przez długi czas wydawały się niezmierzone i niewyczerpalne. A jednak coraz częściej słyszymy o tym, że populacja danej ryby zanika – tak się stało np. z dorszem w Bałtyku. Jak temu przeciwdziałać, co robić, aby ryb naprawdę nie zabrakło, a morza i oceany nie stały się wodną pustynią ? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA ryby morza oceany żywność jedzenie Michał Matus zrównoważona moda Trójka
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
Mikrowyprawy - w poszukiwaniu nowych miejsc i starych smaków Staycation to nowy sposób podróżowania. Zamiast ruszać w siną dal, coraz chętniej zostajemy w domu i wybieramy się na mikrowyprawy. Porozmawiamy o nich z Patrykiem Korbelem. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże hobby jedzenie
Włoska uczta w domu. Matteo Brunetti zdradza, jak ją przygotować Matteo Brunetti - Włoch z urodzenia z polskim, romantycznym sercem, finalista 6. odsłony Masterchefa. W Czwórce opowiada, jak powinna wyglądać włoska uczta i jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Matteo Brunetti kuchnia włoska jedzenie przepisy kulinarne przepisy
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie gotowanie kulinaria przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński
Biwakowania czar, sztuczna inteligencja i dania z tofu w Czwórce W audycji m.in. wspólne wybierzemy się na biwak, opowiemy o sztucznej inteligencji i sprawdzimy, jak możemy na niej skorzystać. Zdradzimy też przepisy na pyszne dania z tofu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie biwak czas wolny sztuczna inteligencja
Truskawkowy zawrót głowy Można ich użyć w daniach słodkich i wytrawnych. Sposobów na przyrządzenie truskawek jest bardzo dużo. Właśnie trwa sezon, wykorzystajmy to. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Ciecierska truskawki jedzenie truskawki w czekoladzie
Jedzenie w sztuce - jak patrzą na nie artyści? Zajrzyj na wystawę w MOCAK-u - Jedzenie jest ważnym elementem, ponieważ może łączyć lub dzielić. Może stanowić o tożsamości danych grup, może też być kwestią polityczną - mówi Weronika Stasińska z MOCAK-u. - Aspekt nierównego dysponowania dobrami, kryzys głodu, ale również konsumpcjonizm czy złe nawyki żywieniowe są, były i będą tematami obecnymi w społeczeństwie. Te wszystkie aspekty podejmujemy na naszej wystawie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie SZTUKA malarstwo wystawa społeczeństwo Kasia Dydo Katarzyna Dydo Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK
Myślisz, że to kalmary, a jesz... świńskie jelita Konina może udawać wołowinę, sól drogowa - sól kuchenną, a na przykład świńskie jelita - kalmary. Najczęściej podrabiane są mięso, owoce morza i alkohol. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności jedzenie zdrowe odżywianie zdrowie i dieta fałszerstwa
Jedzenie przyszłości. Jak będzie wyglądało? W Czwórce wraz z Martą Zinkiewicz przenosimy się w przyszłość i sprawdzamy, jak będą wyglądały w roku 2030 kwestie związane z jedzeniem. O tym, co pojawi się na naszych stołach, opowiadają Magdalena Malutko z agencji "Od kuchni" oraz Radosław Bogusz z SGGW. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie klimat Marta Zinkiewicz żywność laboratorium owady Prawie lato POP-UP Czwórki
Wielki triumf szarlotki. Wygrała prestiżowy konkurs Polska szarlotka zdeklasowała konkurencję i zdaniem czytelników portalu Taste Atlas jest najlepszym słodkim ciastem świata. Polski przysmak przebił m.in. desery z Belgii, Grecji czy Stanów Zjednoczonych. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo jedzenie żywność
Bestialstwo izraelskich ekstremistów. Niszczą pomoc Niektórzy funkcjonariusze wojska i policji izraelskiej przekazują informacje o transportach z pomocą humanitarną jadącą do Strefy Gazy radykalnym grupom izraelskim. Ci z kolei je blokują i niszczą - opisuje brytyjski dziennik "The Guardian", powołując się na rzecznika grupy osadniczej. Zobacz więcej na temat: Strefa Gazy Izrael Bliski Wschód ONZ jedzenie konflikt w Strefie Gazy
Jak być fit i nie zgubić się w gąszczu batonów proteinowych i suplementów? Batoniki proteinowe to przekąska, po którą chętnie sięgają osoby aktywne fizyczne. Włączając je do swojej diety, powinniśmy uważnie czytać ich skład. Co powinny zawierać, w Czwórce podpowiada Bartek Szkutnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Bartek Szkutnik Kamil Jasieński jedzenie żywność
Zmiany w Zielonym Ładzie. Minister mówi o dobrej wiadomości Minister rolnictwa Czesław Siekierski uważa, że zmiany wprowadzone w Zielonym Ładzie są dobrą wiadomością dla rolników, ponieważ odpowiadają na ich oczekiwania i ułatwią planowanie działalności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy ceny żywności żywność jedzenie chemia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska w Unii Europejskiej warzywa owoce zboże
Celiakia - co to za choroba, jakie są jej objawy, jak się ją diagnozuje i leczy? Choć celiakia jest znana od dwóch tysięcy lat i występuje częściej niż nowotwory piersi czy płuc, to nadal wiedza społeczna na jej temat jest niewielka. Na podstawie europejskich danych epidemiologicznych szacuje się, że w Polsce może na nią cierpieć ok. 380 tys. osób. Jednak większość, 90-95 proc., o tym nie wie. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski Celiakia zdrowie medycyna dieta jedzenie
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja jedzenie kuchnia Włochy kulinaria