Biwakowania czar, sztuczna inteligencja i dania z tofu w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 10:15
W audycji m.in. wspólne wybierzemy się na biwak, opowiemy o sztucznej inteligencji i sprawdzimy, jak możemy na niej skorzystać. Zdradzimy też przepisy na pyszne dania z tofu.
W audycji Pierwsze słyszę m.in. wybierzemy się na biwak.
W audycji "Pierwsze słyszę" m.in. wybierzemy się na biwak. Foto: shutterstock/FotoTravel

W środowy poranek, tuż przed sezonem wakacyjnym, zajrzymy do lasu i sprawdzimy, jak zorganizować tam biwak. Pomoże nam w tym Kajetan Wilczyński ze Szkoły Przetrwania Adventurer, który podpowie, jak szybko i sprawnie rozstawić namiot lub zrobić szałas, a także wytłumaczy, jak rozpalić ognisko i ugotować na nim obiad z dwóch dań. Dowiemy się również, na co zwracać uwagę podczas biwakowania, porozmawiamy o zasadach związanych z bezpieczeństwem w lesie i przypomnimy leśny savoir-vivre. Na to spotkanie zapraszamy po godzinie 7.25.

Wcześniej w audycji "Pierwsze słyszę" pojawi się temat sztucznej inteligencji. Okazuje się, że polska gospodarka może na niej skorzystać bardziej niż wiele innych państw. Jak wynika z raportu EY i Liberty Global, jako kraj zajęliśmy 7. pozycję na liście państw z UE, USA, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii, które najbardziej mogą zyskać na tej technologii. Więcej po godzinie 7.15 opowie nasz reporter Szymon Majchrzak.

W dalszej części programu, po godzinie 8.15, nasze studio odwiedzi Konrad Budzyk, autor książki "Totalnie tofu" i zacznie się wielkie gotowanie. Konrad przekonuje, że tofu może być składnikiem wielu potraw, znajdziemy je m.in. pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce i deserach. Tofu ma wiele zalet, jest wysokobiałkowe, bogate w składniki odżywcze takie jak żelazo, wapń, witaminy, minerały, a także proste w przygotowaniu i dostępne. Jakie jeszcze zalety ma tofu i jakie pyszne dania można z niego wyczarować? O tym Konrad opowie w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. 

W porannej audycji Czwórki także informacje kulturalne oraz potężna dawka najlepszej muzyki.

***

Na audycję z cyklu "Pierwsze słyszę" w środę (5.06) o godz. 6.00 zaprasza Kamil Jasieński.

aw/wmkor

Czytaj także

Jak pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia żywieniowe?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2022 09:00
Nasze życie w pandemii trwa już dwa lata. W tym czasie wiele aspektów naszego życia uległo zmianie. Zmieniły się też nasze nawyki żywieniowe.
rozwiń zwiń
Czytaj także

AI Act. Sztuczna inteligencja i europejskie wartości

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2024 12:11
Unia Europejska przyjęła pierwsze na świecie przepisy dotyczące sztucznej inteligencji – AI Act. Unijne rozporządzenie klasyfikuje AI pod kątem potencjalnego ryzyka dla użytkowników. Jak wpłyną te przepisy na nas, czego nie będziemy mogli robić w sieci przy użyciu sztucznej inteligencji?
rozwiń zwiń