- "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska” to pierwsza książka kucharska z uniwersum stworzonego przez Andrzeja Sapkowskiego.
- Stworzyły ją fanka gier Anita Sarna i książkoholiczka Karolina Krupecka z Witcher Kitchen i Nerds’ Kitchen.
- Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą czytelników do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczy czy też ballad mistrza Jaskra.
- Przedmowę napisał Andrzej Sapkowski. We wstępie twórca "Wiedźmina" zaznaczył, że lubi gotować i robi to dobrze.
Skąd wziął się pomysł na książkę kucharską o wiedźminie?
Saga o wiedźminie to kompletne uniwersum, nie może więc w nim zabraknąć wątków kulinarnych. - Zaczynałam od bloga "Motywy kulinarne w grach". W połowie drogi spotkałam się z Karoliną. Zaczęłyśmy razem tworzyć przepisy inspirowane grami i książkami i rozpoczęłyśmy współpracę z CD Projekt Red. To doprowadziło nas do oficjalnej książki kucharskiej wiedźmina - wspomina Anita Sarna.
- Ja jestem książkoholikiem, Anita - graczem. "Wiedźmin" połączył nasze pasje - dodaje Karolina Krupecka. - Jedzenie w "Wiedźminie" urealnia świat fantasy - zarówno na kartach powieści, jak i w grach.
Jedzenie - ważny element świata przedstawionego
Saga Andrzeja Sapkowskiego obfituje w wątki kulinarne. Co więcej, jedzenie jest nie tylko elementem świata przedstawionego, ale też opisuje charakter postaci i wiele mówi o samej akcji. - Miałyśmy okazję spotkać się z pisarzem i to od niego wiemy, że wiele z tych dań było zainspirowanych jego wspomnieniami - opowiadają goście Czwórki. - Pan Andrzej Sapkowski jest zapalonym wędkarzem i twórcą autorskiego przepisu na zupę rybną, którą czytelnicy znają z "Chrztu ognia".
Wyrafinowane Beauclair, proste Velen
Menu bohaterów "Wiedźmina" w dużej mierze zależało od regionu, z którego pochodzili. Autorki książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska" skupiły się przede wszystkim na daniach z trzeciej części gry komputerowej "Dziki Gon". - Przepisy między Velen a Beauclair bardzo się różnią. W Velen dania robi się ze składników prostszych, bardziej rozgrzewających. W Beauclair kuchnia jest bardziej wyrafinowana i wymaga więcej pracy - tłumaczy Anita Sarna. - Przygotowałyśmy autorskie przepisy inspirowane różnymi potrawami. Dużo eksperymentowałyśmy i zachęcamy do tego naszych czytelników - mówi Karolina Krupecka.
20:44 CZWÓRKA Pierwsze slysze - wiedzmin 21.12.2023.mp3 "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Rozmowa z autorkami Anitą Sarną i Karoliną Krupecką (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Co Geralt z Rivii przygotowałby na święta?
W uniwersum "Wiedźmina" są składniki, których nie znajdziemy w realnym świecie. Rozmówczynie Kamila Jasieńskiego przyznają, że musiały poszukać ich zamienników. - Zagwozdkę miałyśmy przy "Kuchni Potworów", bo pewnych dań, takich jak na przykład "zupa trollowa", nie mogłyśmy pominąć - mówią. - A na święta polecamy bigos, kompot z suszu i "pierniki Pani Lasu".
Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska | Znak Horyzont
Jakim kucharzem jest Andrzej Sapkowski?
Wstęp do książki kucharskiej napisał twórca "Wiedźmina". W przedmowie zaznaczył, że gotować lubi i potrafi. Wielokrotnie też poruszał tę kwestię w wywiadach, ale czy skorzystał już z przepisów Anity i Karoliny? - Podobno zrobił kaszankę z jajkiem, ale nie pochwalił się nam, jak mu wyszła - śmieją się autorki. - Dla nas samo to, że zechciał poświęcić nam czas i przychylnie odniósł się do naszego projektu, jest ogromną radością. Mamy bardzo pozytywne wspomnienia z tego spotkania.
Zobacz także:
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzący: Kamil Jasieński
Goście: Anita Sarna i Karolina Krupecka (autorki książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska")
Data emisji: 21.12.2023
Godzina emisji: 9.15
kul